Hendrik Jan Duistermaat (1876-1921)

Hendrik Jan Duistermaat 04/10/1876 –06/01/1921
Geboren te Gorssel en overleden te Gorssel , Gelderland.
Zoon van  Hendrik Jan Duistermaat (1836) en Berendina Johanna Bonninkhorst (1851 -1921),
getrouwd met Gertruida Johanna Boersbroek  (27/07/1874  te Warnsveld – 10/11/1957 te Zutphen)
Vader van Gerrit Jan-, Berend Jan- en Berendina Johanna Duistermaat
Opa van Henk en Roel Duistermaat
Overgrootvader van Henk en René Duistermaat – Nijmegen
Overgrootvader van Gert, Kees, Margriet en Martin Duistermaat – Katwijk zee
Bet-overgrootvader van Noa, Zoë en Fay Duistermaat – Cuijk
Bet-overgrootvader van Nienke, Aukje, Daan en Niels Duistermaat en Pim en Robin van der Plas – Katwijk  Zee
Betbet-overgrootvader van Aylani Shavelli Mae Duistermaat – Cuijk

 
Gezin Duistermaat omstreeks 1915: vlnr. Hendrik Jan, Geertruida Johanna Boersbroek, Berend Jan, Gerrit Jan en Berendina Johanna Bonninkhorst (waarschijnlijk de moeder van Henk) …gerestaureerd, geretoucheerd en ingekleurd…

 

Zonen van Henk: Berend Jan en Gerrit Janfoto geretoucheerd en ingekleurd

 

De vrouw van Henk, Gertruida Johanna Boersbroek …geretoucheerd en ingekleurd

Over het leven van Henk….
Geboortedag: 4 oktober 1876 viel op de 1e woensdag van de maand. Deze dag was de 278e dag van het schrikkeljaar 1876. De zon kwam op om 7:46 en ging onder om 19:09. De maan was voor 100% zichtbaar. Op deze dag had Nederland een bevolking van ongeveer 3.872.301, waarvan 50,63% vrouwen. De populatie groeide rondom deze datum met gemiddeld 120 per dag.
Landstorm: In het bevolkingsregister staat de stempel “Landstorm”. De landstorm is een leger van bewapende burgers dat opgericht werd ter ondersteuning van het reguliere leger. Tijdens de napoleontische oorlogen werd door onder meer Oostenrijk-Hongarije, Pruisen en Nederland het bevel gegeven aan de mannelijke burgerbevolking om zich te organiseren en te bewapenen. Uit de notabelen van de gemeenschap werden officieren gekozen. In enkele gevallen werden wapens en uniformen uitgereikt, maar veelal dienden de burgers zelf hun wapens mee te nemen; wel werden vaak rangonderscheidingstekens voorgeschreven. In Nederland is de Landstorm in 1948 voortgezet door het Korps Nationale Reserve.
De moeder van Henk, Berendina Johanna Bonninkhorst ( geboren te Gorssel op 21-08-1851), woont vanaf 1909 in bij het gezin en ontvangt een uitkering via de invalide wet. Zij overlijdt op 19 december 1921.
Werkende leven: Losser, arbeider, en uiteindelijk Distillateursknecht.
Getrouwd: 2 augustus 1901 met Gertruida Johanna Boersbroek. Volgens het bevolkingsregister was zij (waarschijnlijk tot aan haar trouwen van beroep “meid”.  Hun eerste kind, een dochtertje Berendina Johanna, geboren op 27 oktober 1901 overleed op 30 oktober 1901. Gertruida is 83 jaar oud geworden.
Adres: Gewoond op de Weg naar Voorst 65 te Gorssel (?) en vermoedelijk op de Weg naar laren 195, Gorssel

Foto uit omstreeks 1915 van Henk (Hendrik Jan) Duistermaat werd door Deep Nostalgia
van MyHeritage heen gehaald. Deze nieuwe techniek laat
op een realistische manier zien hoe een persoon op een oude
foto zou hebben bewogen als diegene was vastgelegd op videobeelden.

Related posts