Aad Duistermaat-Vijfvinkel (1939-2011)

Adriana (Aad, Adri) Vijfvinkel – 01/02/1939 –  06/04/2011
Geboren te Rotterdam, getogen te  Zuid Beijerland en overleden in Nijmegen, Gelderland.
Dochter van Henk Vijfvinkel en Hendrika Bijl
zus van Henk, Suze, Nel en Ad Vijfvinkel
getrouwd met Roel (Roelof) Duistermaat
Moeder van Henk en René Duistermaat
Oma van Noa, Zoë en Fay Duistermaat
Overgrootmoeder van Aylani Shavelli Mae Duistermaat 20-01-2021

Hendrika Bijl en Henk Vijfvinkel aan de overzijde van het ouderlijk huis van het gezin Vijfvinkel, de Dorpsstraat 17 te Zuid-Beijerland. Vermoedelijk 1956 of 1957. De kinderen Vijfvinkel, maar ook vader Henk Vijfvinkel bivakkeerde bij mooi weer vaak aan de overkant van de dijk. Vader Henk Vijfvinkel  lag hier in de zomer dikwijls een dutje te doen in het gras.  De boerderij op de foto is van boer De Jager.
Moeder en vader van Aad (Hendrika Bijl en Henk Vijfvinkel). Dorpstraat, Beijerland eind jaren 1950.
Gezin Vijfvinkel (broer Ad en zus Nel niet op foto) boven: Suze, vader Henk, moeder Drieka, onder: Henk en Aad – eind jaren 1950 (foto ingekleurd)
Aad (rechts) met haar oudere zus Suze (links) waarschijnlijk eind jaren 1950
begin jaren 1960
1960 / vrijwillig noodwachter Rotterdam EHBO wijk 18 Spaanse Polder – (klik foto voor vergroting)
Aad Vijfvinkel en Roel Duistermaat – 1961
december 1961 – Huwelijk Aad en Roel (foto ingekleurd)
Vader en moeder van Aad – Hendrika Bijl en Henk Vijfvinkel (bruiloft Aad en Roel december 1961)
1981 Bouloris sur Mer, Frankrijk
Aad (links) en vriendin Bets Thoonen (met op achtergrond Rene) tijdens vierdaagse van Nijmegen begin jaren 1980
Aad in haar favoriete rol van Oma met twee van haar drie kleinkinderen – 2005
2011

“over het leven van Aad…”
Het weer op haar geboortedag: Behoorlijk zonnige en kille (max 2,3°C) dag met 6 en een half uur zon. De lucht was onbewolkt, er was een matige wind (3 Bft).
Hobby’s: Tuinieren, breien, kleding naaien, knutselen, jarenlang verzamelen van kikkers
Sport: trimclub SC PGEM, wandelen van marsen, deelname aan de Nijmeegse vierdaagse
Ankedotes: Watersnoodramp: Het weer op zondag 1 februari 1953: Een donkere en kille (max 4,8°C) dag zonder zon. De lucht was geheel bewolkt, en het woei hard (7 Bft) met zeer zware, stormachtige windstoten, tot 115 km/u (11 Bft). Op 1 februari 1953 viel de 14de verjaardag van Aad letterlijk in het water, In de nacht van 31 januari op 1 februari waren de dijken doorgebroken tijdens een zuid-wester storm in combinatie met springvloed. Grote delen van Zeeland, Brabant en zuid-Holland liepen onder water. Zo ook het land achter de dijk aan de Dorpstraat waar Aad woonde. Aad praatte hier zelden over. De enige informatie is dat Aad heeft aangegeven hoe vreselijk ze het vond dat de hond des huizes werd weggehaald van huis en ter plekke werd doodgeschoten omdat de hond van verdronken en ontbindende kadavers zou hebben gegeten. In  Zuid Beijerland of in verderop gelegen gebieden waren geen doden in de familie te betreuren als gevolg van de watersnoodramp.
Werk: Huisvrouw, Poets bij mensen thuis, Schoonmaakster op bouwproject,
Trauma: OP zondag 29 oktober 1989 verloor Aad haar tweede zoon Rene Duistermaat het leven. René verongelukte fietsend naar huis op het kruispunt voor de deur. De impact van het verlies van een van haar twee kinderen heeft het leven van Aad tot een hel gemaakt. Hoe goed zij ook probeerde te leven met dit vreselijke trauma, het lukte eigenlijk niet meer. De lol was er voorgoed vanaf. Haar drie kleinkinderen hebben uiteindelijk de vreugde nog een beetje terug kunnen brengen.
Levenseinde: Na het verlies van haar zoon René die op 22 jarige leeftijd in 1989 verongelukte verloor Aad de lust in het leven. Je kunt eigenlijk spreken van een leven voor 29 oktober 1989 en een leven daarna. De geboorte van haar kleindochters in respectievelijk 2000, 2002 en 2005 zorgde voor een hernieuwde zin. Aad kreeg echter kort voor de geboorte van haar eerste kleinkind te horen dat ze aan een ernstige vorm van COPD leed die al in een redelijk ver gevorderd stadium was. Jarenlange strijd en aftakeling door COPD volgde met uiteindelijk een leven aan de zuurstof. Uiteindelijk is Aad in april 2011, en een maand nadat haar man Roel overleed in het Canisius Wilhelminaziekenhuis, in het bijzijn van haar nog resterende gezinsleden overleden aan de gevolgen van COPD en longkanker.

fout in advertentie. Aad is geboren in Rotterdam

FILM

Henk Vijfvinkel, vader van Aad, foto uit 1961 werd door Deep Nostalgia
van MyHeritage heen gehaald. Deze nieuwe techniek laat op een
realistische manier zien hoe een persoon op een oude foto zou
hebben bewogen als diegene was vastgelegd op videobeelden..

Film Watersnoodramp

 

Related posts