Roel Duistermaat (1935-2011)

Roelof (Roel) Duistermaat 05/04/1935 – 05/03/2011
Geboren en getogen te Zutphen en overleden in Nijmegen, Gelderland.
Zoon van Gerrit Jan Duistermaat  en Maria Hein,
Jongere broer van Henk Duistermaat
getrouwd met Aad Vijfvinkel
Vader van Henk en René Duistermaat
Opa van Noa, Zoë en Fay Duistermaat
Overgrootvader van Aylani Shavelli Mae Duistermaat 20-01-2021

ingekleurd familieportret uit midden jaren 1940. Vader Gerrit, Henk, Roel en moeder Maria…

Roel ergens jaren 1945. Foto van Roel bewerkt en door Deep Nostalgia van MyHeritage heen gehaald.
Deze nieuwe techniek laat op een realistische manier zien hoe een persoon op een oude foto zou hebben bewogen als diegene was vastgelegd op videobeelden..

1947 – De broertjes Henk (l) en Roel (r) – (ingekleurd)
1950 – Ansichtkaart van Henk aan zijn broertje Roel

Ansichtkaart die Roel in april 1950 voor zijn 15de verjaardag heeft ontvangen van zijn broer Henk die in Deelen als militair gelegerd was. Er wordt gerefereerd aan het feit het gezin op 5 april 1945 de verjaardag in de kelder van het huis aan de Havenstraat 36 heeft gevierd. Op 3,4,5 en 6 april 1945 waren er nml oorlogshandelingen, V1, in Warnsveld en bevrijding Zutphen) Op 3 april 1945 werd Baak bevrijd. Daarna volgde dan de bevrijding van Zutphen door de Canadese troepen van de 3de Canadese Infanterie Divisie. Het regiment La Chaudiere kreeg de opdracht de stad zelf te bevrijden. Een stad die goed beschermd werd door een net van waterwegen. De ingezette Duitse troepen verdedigden zich fanatiek en de Canadezen wonnen slechts langzaam terrein. In de morgen van 6 april gaan twee compagnieën Chauds op weg naar het Deventerwegkwartier. De tegenstand bestond uit fanatieke Hitlerjugend en Nederlandse S.S.’ers. Zij verschansten zich in kelders en hoger gelegen etages van de huizen. De ziekendragers moeten de gewonden door een zee van vuur afvoeren. Er werd zo fanatiek gevochten door de Duitsers , dat de vlammenwerpende Crocodile- tanks in actie kwamen. Twee dagen strijd om de stad had de Frans-Canadezen 56 man gekost, van wie 17 waren gedood. Klaarblijkelijk heeft mijn vader 5 jaar eerder (1944 of meer waarschijnlijk 1945) met het gezin (Opa Gerrit, Oma Marie en Oom Henk) zijn verjaardag door oorlogshandelingen in de kelder doorgebracht.

—- tekst op kaart —–
Den Heer R. Duistermaat
Havenstraat 36
Zutphen
Beste Roel, Van harte gefeliciteerd met je verjaardag en nog vele jaren. Roel denk je nog wel eens terug aan 5 jaar geleden op die zelfde dag. Toen vierde je het in de kelder en zult toen wel nooit gedacht hebben hem ook nog eens zowat op zolder te vieren. Morgen krijg ik mijn `service- dress`, dus met de Pasen een nieuw kloffie. Verder wens ik jullie een prettige dag. en tot Donderdag
Der Bruder. Heinz. H. Duistermaat
30.07.19.147
Techn. School PPN60-1
Deelen

omstreeks 1961: Roel (L) en zijn broer Henk (R) – locatie: Twente-Rijnkanaal te Zutphen
december 1961: Aad en Roel treden in het huwelijk
1970 vlnr Gert, Henk, Margriet, Kees, Roel, René en Henk Duistermaat
1973 (?) Roel met zijn moeder Maria Hein in tuin Tarweweg 19 te Nijmegen
1978
als fervent orgelspeler in de jaren 1980

Over het leven van Roel…”
Geboortedag:
Het weer van 5-4-1935: Behoorlijk zonnige en koude (max 6,7°C) dag met ruim 6 uur zon. De lucht was onbewolkt, en er woei een matige wind (4 Bft).
Werkende leven:

  • Elektromonteur op de Rotterdam 1958/59 (schip) – Holland Amerikalijn
  • Elektricien Ultra Hoge Spanning bij Provinciale Gelderse Electriciteits Maatschappij te Nijmegen. Roel heeft hier veel met asbest gewerkt. Zoals hij vertelde werd asbesttouw gebruikt bij het omwikkelen van isolatoren. Het wikkelen van dit touw stoof vreselijk. Aan het einde van zijn leven werd dan ook op foto’s asbest aangetroffen in zijn longen. De woningen aan de Tarweweg 19 tm 23 waren in de beginjaren dienstwoningen van de PGEM grenzend aan het 50KV onderstation.
  • Tijdens pensionering enkele jaren vrijwilliger bij Nederlandse Hartstichting

Vroegste herinneringen oorlogsjaren: Toen wereldoorlog 2 uitbrak was Roel 5 jaar oud. Zijn  vroegste herinnering was het schuilen in de kelder, zittend op de aardappelkist, tijdens luchtgevechten en andere oorlogshandelingen. Zoals een kind dat beleefd was het alleen maar spannend. Vader en moeder zorgden er tenslotte voor dat hem niets kon gebeuren….
Op 22 september 1944 heeft Roel met het gezin Duistermaat vanuit Zutphen de rookwolken zien opstijgen van het vergissingsbombardement van de Amerikanen dat ´s middags plaats vond in Nijmegen. Destijds niet wetend wat daar gebeurde wekte dat veel nieuwsgierigheid en was uiteraard erg spannend. Het feit dat daar op dat moment 800 burgers het leven lieten heeft achteraf grote indruk gemaakt. Hoe vreemd kan het lopen dat Nijmegen uiteindelijk later in zijn leven zijn woonplaats is geworden.
Roel vertelde vaak dat hij als jongetje van 9 gezien heeft hoe vanuit de watertoren in Zutphen een soldaat onder vuur werd genomen en stierf. Dit stond op zijn netvlies gebrand..
Op 5 april 1945 heeft het gezin de 10de verjaardag van Roel gevierd in de kelder van het huis aan de Havenstraat 36 (zie tekst ansichtkaart).
Roel heeft ons diverse malen verteld dat hij als 10 jarig jochie tijdens de bevrijding van Zutphen in 1945 prins Bernard nog een handje heeft gegeven terwijl hij langs reed in een jeep. Dat moet zijn gebeurd op de Deventerweg in Zutphen.

Vervoer:

  • Motoscooter, Heinkel, Fiat 500, Renault 4, Simca, Datsun, Renault 6, Zastava, Renault Twingo, Daihatsu

Sport:

  • lid van zaterdagamateurs voetbal sc PGEM te Nijmegen. Vanaf 2009 erelid
  • vrijwilliger bij sc PGEM. Ontvangst en verzorging scheidsrechters
  • vooral tv kijkend sportliefhebber van, tot ergernis van velen, werkelijk iedere vorm van sport…

Naar het eind:
Op 29 oktober 1989 verongelukte op 22 jarige leeftijd Roel´s tweede zoon René door een verkeersongeluk vlak bij huis. De enorme psychische impact die dit had heeft is zijn hele verdere leven van invloed geweest. Je kunt eigenlijk spreken van een leven voor 29 oktober 1989 en een leven daarna. De lol was er van af. Roel heeft in begin jaren negentig te maken gehad met een hartinfarct. Hiervan genas hij en kon hij het leven weer op redelijk wijze oppakken. In 2008 werd Roel getroffen door darmkanker. Na zware operaties waarbij zijn dikke darm grotendeels werd verwijderd en de daarbij behorende nabehandelingen werd de darmkanker uiteindelijk overwonnen. Eind 2010 werd tijdens nacontrole vrij toevallig COPD en longkanker gesignaleerd. Op foto’s bleek de kanker een duidelijke verwijzing te hebben naar asbest. Ook een leven lang roken zal een duidelijke rol hebben gehad. Wederom volgde zware operaties. Nu aan zijn longen. Roel is hier nooit meer van hersteld. Het sukkelen na de operaties en het feit dat zijn vrouw Aad eigenlijk al in reservetijd leefde met een ernstige vorm van COPD deed hem besluiten te stoppen met vechten. Alleen verder was voor hem absoluut geen optie. Roel overleed in slaap gebracht op zaterdagmiddag 5 maart 2011 in het bijzijn van zijn gezinsleden in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis te Nijmegen. Een maand later overleed zijn vrouw Aad aan de gevolgen van COPD en longkanker.


Film Sentimental Journey – Aad en Roel

Related posts