Gerrit Jan Duistermaat 23/03/1903 – 03/10/1974
Geboren te Zutphen en overleden te Zutphen, Gelderland.
Zoon van Hendrik Jan Duistermaat en Gertruida Johanna Boersbroek,
getrouwd met Maria Hein
Broer van Berend Jan Duistermaat
Vader van Henk (Hendrik) en Roel (Roelof) Duistermaat
Opa van Henk en René Duistermaat – Nijmegen
Opa van Gert, Kees, Margriet en Martin Duistermaat – Katwijk zee
Overgrootvader van Noa, Zoë en Fay Duistermaat – Cuijk
Overgrootvader van Nienke, Aukje, Daan en Niels Duistermaat en Pim en Robin van der Plas – Katwijk Zee
Bet-overgrootvader van Aylani Shavelli Mae Duistermaat 20-01-2021 – Cuijk
“Over het leven van Gerrit Jan…”
Werkende leven: Timmerman, Broodwinkelier, ambtenaar Raad van Arbeid
Vrijwillig: lid plaatsingscommissie Wet Sociale Voorziening
Religie: Nederlands Hervormd – Ouderling in Nederlands Hervormde kerk te Warnsveld van januari 1954 tot juni 1963
Wonen: Vanaf 1932 staat het gezin in de adresboeken en woonde het gezin Gerrit Jan aan de Warnsveldscheweg 130. Hij was destijds Timmerman. Dat beroep oefent hij naar alle waarschijnlijkheid uit tot eind jaren 30, begin jaren ’40. Vanaf 1942 staat Gerrit Jan namelijk in het adresboek genoteerd als broodwinkelier. Enkele jaren lang verkoopt hij dus brood en bezorgde hij dat onder andere met behulp van een broodkar. Volgens de adresboeken is Gerrit Jan in het jaar 1951 werkzaam bij de raad van Arbeid en woonachtig op de Havenstraat nr 36. Volgens de overlevering controle bezoeken maken bij boeren en controleren of ze wel echt tijdelijk of langer, arbeidsongeschikt waren. Wat opvalt is dat op hetzelfde adres, de Havenstraat 36, ingeschreven staat G.J. geboren Boersbroek. Vanaf 1958 staat het gezin Gerrit Jan Duistermaat in het adresboek woonachtig op de Voorsterallee 70. Daar blijft hij wonen tot aan zijn overlijden in 1974. In ieder geval tot en met 1967 werkt hij voor de Raad van Arbeid. In 1930 staat Gerrit Jan nog niet in het adresboek vermeld en woont hij waarschijnlijk nog bij zijn ouders. Er staat in 1930 echter wel een Duistermaat geboren Boersbroek, weduwe van Hendrik Jan ingeschreven op de Weg naar Laren 195 (zie afbeelding). Zij woont, zoals eerder beschreven, later in op de Havenstraat 36. Dit is Gerrit Jans moeder, Geertruida Johanna Boersbroek.
bron: Adresboeken Regionaal Archief Zutphen (klik en bezoek Archief)
WO II: één nacht in de oorlogsjaren ’40 – ’45 zouden zij nooit vergeten en dat verhaal werd vaak opgerakeld. Na weer een bombardement op het spoorwegemplacement in Zutphen, werd een munitietrein geraakt. Een oorverdovende klap s’nachts (waarschijnlijk de munitietrein) zorgde ervoor dat er een treinstel boven op de bebouwing achter hun huis terecht gekomen was. (Artikel De Stentor: de-oorlogsdag-dat-granaten-zutphen-openreten-we-hoorden-gebulder-en-wisten-dit-is-niet-pluis)
In september 1944 heeft het gezin naar de enorme rookwolken staan kijken die, naar later bleek, vanuit Nijmegen opstegen na het bombardement van de Amerikanen op de stad. Hierbij kwamen ruim 800 burgers om het leven.
Herinneringen:
Wanneer je bij hem op schoot klom en hij daar schijnbaar geen zin in had gaf hij altijd aan dat hij erg veel last had van “een bot in zijn been”. Als kind zijnde was dat natuurlijk een vreselijk bericht. Net zoals hij je neus tussen twee oren zou zetten wanneer je niet luisterde. In zijn rol van opa kon je als kleinkind erg veel voor elkaar krijgen. Gerrit Jan was een zachtaardige man die door zijn directe kleinkinderen nu nog vaak aangehaald wordt in de herinneringen.
Overleden: Thuis getroffen door een hartinfarct. Naar ziekenhuis vervoerd waar hij stabiel werd verklaard. De ochtend erop onverwacht aan tweede hartinfarct overleden…
Laatste rustplaats: Gerrit Jan is gecremeerd in het crematorium te Dieren. Zijn as is daar verstrooid.
Gerrit Jan omstreeks 1923. Foto door Deep Nostalgia van MyHeritage heen gehaald.
Deze nieuwe techniek laat op een realistische manier zien hoe
een persoon op een oude foto zou hebben bewogen
als diegene was vastgelegd op videobeelden..