Gerrit Jan Duistermaat (1903-1974)

Gerrit Jan Duistermaat 23/03/1903 –  03/10/1974
Geboren te Zutphen en overleden te Zutphen, Gelderland.
Zoon van Hendrik Jan Duistermaat en Geertruida Johanna Boersbroek,
getrouwd met Maria Hein
Broer van Berend Jan Duistermaat
Vader van Henk  (Hendrik) en Roel (Roelof) Duistermaat
Opa van Henk en René  Duistermaat – Nijmegen
Opa van Gert, Kees, Margriet en Martin Duistermaat – Katwijk zee
Overgrootvader van Noa, Zoë en Fay Duistermaat – Cuijk
Overgrootvader van Nienke, Aukje, Daan en Niels Duistermaat en Pim en Robin van der Plas – Katwijk Zee

rond 1913 – vlnr: de broertjes Berend Jan en Gerrit Jan Duistermaat (ingekleurd)
klassefoto Gerrit Jan rond 1918 – waarschijnlijk ambachtschool Zutphen – timmerman/houtbewerking
pagina uit huwelijksbijbel – 7 juni 1929 treed Gerrit Jan in het huwelijk met Maria Hein
Gerrit Jan en Maria beginjaren 1930 – locatie foto waarschijnlijk Zutphen
rond 1945/1947 – gezinsportret – vlnr: Gerrit Jan, Henk, Roel en Maria

29 december 1961 – Gerrit Jan en Maria – Bruiloft Roel en Aad – Gemeentehuis Zutphen
Gerrit Jan en Maria in tuin op Voorsterallee te Zutphen – 19 eind jaren 60
19 juni 1968 – vakantiefoto Duitsland

In Memoriam lokale krant Zutphen uit 1974 – klik op het artikel voor volledige versie

“Over het leven van Gerrit Jan…”
Werkende leven: Timmerman, Broodwinkelier, ambtenaar Raad van Arbeid
Vrijwillig: lid plaatsingscommissie Wet Sociale Voorziening
Religie: Nederlands Hervormd – Ouderling in Nederlands Hervormde kerk te Warnsveld van januari 1954 tot juni 1963
Wonen: Vanaf 1932 staat het gezin in de adresboeken en woonde het gezin Gerrit Jan aan de Warnsveldscheweg 130. Hij was destijds Timmerman. Dat beroep oefent hij naar alle waarschijnlijkheid uit tot eind jaren 30, begin jaren ’40. Vanaf 1942 staat Gerrit Jan namelijk in het adresboek genoteerd als broodwinkelier. Enkele jaren lang verkoopt hij dus brood en bezorgde hij dat onder andere met behulp van een broodkar. Volgens de adresboeken is Gerrit Jan in het jaar 1951 werkzaam bij de raad van Arbeid en woonachtig op de Havenstraat nr 36. Volgens de overlevering controle bezoeken maken bij boeren en controleren of ze wel echt tijdelijk of langer, arbeidsongeschikt waren. Wat opvalt is dat op hetzelfde adres, de Havenstraat 36, ingeschreven staat G.J. geboren Boersbroek. Vanaf 1958 staat het gezin Gerrit Jan Duistermaat in het adresboek woonachtig op de Voorsterallee 70. Daar blijft hij wonen tot aan zijn overlijden in 1974. In ieder geval tot en met 1967 werkt hij voor de Raad van Arbeid. In 1930 staat Gerrit Jan nog niet in het adresboek vermeld en woont hij waarschijnlijk nog bij zijn ouders. Er staat in 1930 echter wel een Duistermaat geboren Boersbroek, weduwe van Hendrik Jan ingeschreven op de Weg naar Laren 195 (zie afbeelding). Zij woont, zoals eerder beschreven, later in op de Havenstraat 36. Dit is Gerrit Jans moeder, Geertruida Johanna Boersbroek.
bron: Adresboeken Regionaal Archief Zutphen (klik en bezoek Archief)

pagina uit adresboek 1942

WO II: één nacht in de oorlogsjaren ’40 – ’45 zouden zij nooit vergeten en dat verhaal werd vaak opgerakeld. Na weer een bombardement op het spoorwegemplacement in Zutphen, werd een munitietrein geraakt. Een oorverdovende klap s’nachts (waarschijnlijk de munitietrein) zorgde ervoor dat er een treinstel boven op de bebouwing achter hun huis terecht gekomen was. (Artikel De Stentor: de-oorlogsdag-dat-granaten-zutphen-openreten-we-hoorden-gebulder-en-wisten-dit-is-niet-pluis)
In september 1944 heeft het gezin naar de enorme rookwolken staan kijken die, naar later bleek, vanuit Nijmegen opstegen na het bombardement van de Amerikanen op de stad. Hierbij kwamen ruim 800 burgers om het leven.
Herinneringen: Op een avond terwijl hij voorlas uit in boek en ik bij hem op schoot zat, viel hij zelf snurkend in slaap.
Wanneer je bij hem op schoot klom en hij daar schijnbaar geen zin in had gaf hij altijd aan dat hij erg veel last had van “een bot in zijn been”. Als kind zijnde vond je dat natuurlijk een vreselijk bericht. Net zoals hij je neus tussen twee oren zou zetten wanneer je niet luisterde.
Overleden: Thuis getroffen door een hartinfarct. Naar ziekenhuis vervoerd waar hij stabiel werd verklaard. De ochtend erop onverwacht aan tweede hartinfarct overleden…


Related posts

Leave a Comment